Lumina din casa ta

28 octombrie 2020 2 min de citit

Pentru a crea o atmosferă de căldură și de bine acasă, ai nevoie de o combinație bine gândită a celor trei surse de lumină: iluminarea de fundal, lumina de accent și iluminatul de lucru.

Pentru iluminarea de fundal, indirectă, sunt perfecte lămpile sau spoturile de tavan și spoturile montate pe perete, echipate în mod ideal cu un dimmer pentru a regla luminozitatea. Lumina de fundal trebuie să nu fie estompată, să se răspândească uniform și să nu arunce umbre.

 

Iluminarea spot este soluția perfectă pentru a împiedica o cameră să devină plictisitoare și sterilă, căci accentele sale creează varietate și un simț confortabil al spațiului.

Iluminarea cu accent, dozată, a spoturilor, poate sublinia, ascunde sau însufleți detalii speciale, mobilier, obiecte și liniile arhitecturale deosebite ale unei camere.

Poți experimenta cu lumină și umbră și, astfel, cu accentele atmosferice rezultate, dar atenție: iluminarea detaliată nu trebuie să fie niciodată prea puternică, căci părți ale încăperii pot aluneca accidental, în fundal.


Folosește lămpile suspendate. Acestea aruncă o lumină uniformă, însă creează umbre. Ca să le atenuezi combină-le cu alte lumini și, în mod ideal, folosește un dimmer care reglează intensitatea, astfel încât să se poată genera luminozitatea și starea de spirit dorite.

 

 

Lămpile de podea orientate în sus care își proiectează lumina spre tavan au avantajul că îți permit să obții efecte frumoase. Printre alele, pot da impresia unui tavan mai înalt, făcând camera să pară mai mare.

  

 

Lumina funcțională sau iluminatul de lucru sunt, de asemenea, importante și pentru studiu, dar și în „arhitectura luminoasă” a unei case. Folosește lumina direcționată în toate locurile în care trebuie să te concentrezi: în colțul de citit, pe canapea sau fotoliu, la masa de machiaj sau pe baltul ce lucru, atunci când bucătărești. Iluminatul funcțional, cu contrast ridicat, nu numai că îți permite să recunoști mai bine detaliile, dar crește și nivelul concentrării. Deosebit de potrivite aici sunt lămpile de podea bine reglate sau spoturile,orientate potrivit.